duminică, 8 februarie 2009

O noua era din viata mea de fotograf

Azi nu prea ma simteam inspirat sa scriu, dar stiu ca deja v-am enervat putin cu anunturile mele despre tablouri si trebuie sa imi explic un pic "disperarea" sau mai bine zis insistenta.

Cum va ziceam, am vrut sa imi iau un nou body, si anume un Nikon D700, astfel ca eram in strangere de fonduri. Ei bine dragii mei, cu un efort sustinut am reusit sa intru in posesia unui corp minunat. Am fost ca si drogat in ultimele zile, si nu puteam sa articulez doua cuvinte aici pe blog, asa ca am asteptat un pic sa imi revin, inainte sa va scriu cate ceva despre cum l-am luat muuult mai devreme decat as fi crezut.

Inainte de toate, vreau sa le multumesc sincer mamei mele, lui Poli, lui Sebi si nu in ultimul rand sotiei (care nu m-a dat afara din casa nici de data asta) - fiecare stie de ce scriu aceste randuri. Multumesc!

Citeam pe net mai ieri-alaltaieri cum s-a pregatit fiecare posesor de D700 dinainte sa ii vina camera pentru primul cadru cu aceasta: set-up-ul scenei facut, pregatiti cu lumini, poza facuta cu un alt corp sa vada cum va arata, etc. - moment unic ce sa mai. Primul cadru cu D700-le .. la mine a fost o declansare seaca fara obiectiv (sa aud minunatul zgomot) pe care am sters-o ulterior, si apoi una si mai seaca:


... cu o planta si mancarea pisicii. Asadar, sa consideram acest cadru unul memorabil (miscat, subexpus si de cacat per total) :).

Sa zic acum ca regret putin ca nu m-am pregatit mai mult? NU, nu o sa zic. Nu o sa uit zgomotul produs de oglinda/shutter la primul cadru (fiind de asemenea si prima mea declansare cu un D700). Mai pusesem mana inainte pe un D3, ba chiar si pe D3x dinainte de lansare (nu spun unde :p ). Ma jucasem cu nava mama a lui Nikon, dar cu aparatul pe care mi-l doream de mult, nu avusesem ocazia. Asadar acel click unic, va ramane in creierii mei, inca rezonand printre alte sunete memorabile (motorul turat pe loc al unui Porsche 911 decapotabil intr-un tunel de pe coasta Italiei la prima mea plimbare cu masina visurilor mele - de neuitat).

Sa revin la cum l-am luat mai devreme. Pai simplu. Calculele facute imi indicau ca as avea ceva sanse sa il iau prin Martie (am de incasat niste bani, plus ca sper sa mai vand si ceva tablouri). Soarta a facut sa primesc oarecum in acelasi mod si in aceeasi zi 2 oferte de imprumut de nerefuzat, asa ca tot in aceeasi zi, pe la 10 seara intram in posesia lui. Da, m-am miscat foarte repede, fara sa stau prea mult pe ganduri. Acum daca refac calculele, ma ingrozesc un pic cand vad sumele:
  • 2300 Ron rest de plata la aparat pana la finalul saptamanii viitoare (asa mi-am propus eu, ca nu imi place sa ramn mult timp dator)
  • 700 de Euro de dat inapoi pana la inceputul lui Martie
  • 700 de Euro de dat inapoi pana in toamna (dar iar, voi incerca mult mai repede, tot din acelasi motiv mentionat mai sus)
In viata mea nu am incalcat un termen, si chit ca apare ceva neprevazut si nu voi avea banii la termen, imi vand un rinichi si tot nu intarzii. Asa mi-am capatat increderea in oameni, tinandu-ma mereu de cuvant si respectand o intelegere. A, sa nu mai spun ca sunt si foarte punctual (cred ca are ceva legatura cu stramosii mei din partea tatului, un pic nemti) ...

Si cu aparatul vechi ce faci?

Mi-as fi dorit sa imi pot pastra vechiul corp, Nikon-ul D200, batranul meu tovaras de drum care m-a servit impecabil in orice situatie dificila l-am pus: la -15 grade, pe ceata, in ploaie, in varf de munte, in biserici intunecoase, in soare torid si caldura pe masura. Nu a comentat. Si-a facut treaba si si-o va face in continuare si in mainile celui care il va lua mai departe, pentru ca trebuie sa il vand.


Se prezinta in stare foarte buna dupa o utilizare de 2 ani si jumatate. Are la activ putin peste 50.000 de cadre (50.438 parca la ultima verificare). Shutterul este garantat de producator la 100.000 de cadre, deci practic este la jumatatea vietii daca ne luam dupa teorie. Practic, daca ne uitam printre utilizatori, putem vedea ca media de viata a unui shutter de Nikon D200 este situata in jurul valorii de 144.458 de declansari (info preluate de aici).

Daca vreau sa ii gasesc vreo problema, ar fi cauciucul de pe corp, dezlipit putin in cateva locuri (o problema comuna pentru D200). Insa nu este ceva grav, ce ar putea afecta cumva procesul de fotografiere. Mai jos se poate vedea langa rotita cauciul putin desprins.


Am si acum cutia lui, toate accesoriile cu care a venit si de asemenea si factura (5800 Ron in august 2006 - auch). Pretul la care il dau (1900 Ron) nu se ridica la adevarata lui valoare, dar din pacate asa e piata, "isi bate joc" de tehnologie, iar eu am nevoie de acesti bani pentru a acoperi gaura lasata de noua achizitie.

Am facut ce am facut, si iar am transformat postul intr-un anunt de vanzare. Va rog nu ma injurati, pur si simplu cei care nu sunteti interesati, nu luati in seama ultima parte :)

Problema obiectivelor

In urma cu nici 4 luni, imi achizitionam un minunat Nikon 17-55 f2.8 - impecabil optic si estetic. Atunci am stat si m-am gandit mult daca sa il iau sau sa iau un Nikon 17-35 tot f2.8. Problema era ca primul este DX deci numai pentru camere Nikon cu factor de crop 1.5x iar celalalt este full frame. Avand atunci D200, si nici o speranta ca voi trece in curand pe full frame, am ales plaja focala mai mare a primului obiectiv.

Acum, ca am trecut pe full frame, obiectivul imi era fix inutil pentru ca D700 il poate folosi in format DX doar cu crop la 5 mpx, ceea ce consider insuficient pentru o utilizare in scop comercial (in scop personal poate ca era de ajuns, dar pierdeam atunci cand vroiam sa maresc pe hartie vre-un peisaj pentru tablou).

(17-55-ul in format FX se vede de zici ca tragi prin vizorul de la usa)

Eram hotarat sa il vand, pana cand mi-am adus aminte de un amic (de la care am cumparat primul meu Nikon, un coolpix 880 la mana a 2-a si cu care am ramas in relatii foarte bune), care detinea un 17-35 si "tanjea" dupa 17-55-ul ca al meu, tot asa, pentru plaja mai mare. A fost suficient doar sa deschid discutia si a acceptat pe loc schimbul. Astfel, au mai aparut doi oameni si mai fericiti pe pamant :).

Restul de obiective merg ceas:
  • 50-ul care a devenit abia acum un "normal" adevarat
  • 70-200-le care ma imbolnaveste la fiecare utilizare cu modul de randare al culorilor si cu claritatea imaginilor
  • 105-ul cu a sa putere de marire excelenta si cu alt DOF acum pe FX
Gogule, probleme?

Pana acum, am o nelamurire (dar nu o declar inca problema, pentru ca nu am terminat de citit manualul) si anume, in anumite situatii (neintelese inca), blitul de pe D700 nu imi declanseaza in mod Commander un SB800 pus pe slave. Daca a auzit cineva de un asemenea comportament, rog sa imi lase un comment ajutator.

Cam atat pe azi,
Alin.

Edit: Doamne, de ce au tradus manualul in limba Romana? Va rog lamuriti-ma si pe mine ce vor sa spuna aici (manualul D700, pagina 145, "Mired"):
"Orice schimbare a temperaturii culorii determina o diferenta mai mare a culorii la temperaturi scazute ale culorii ce ar fi mai ridicata la temperaturi mai ridicate ale culorii"
... wtf ?!?!

5 comentarii:

  1. sa te bucuri de el aline si sa faci pose frumoase :) (cre ca vind masina sim iau un d3x :P )

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru achizitie! La cat mai multe fotografii faine! :)
    PS: ti-as fi luat eu D200-le, dar timing-ul nu e cel mai bun :( Bafta cu vandutul!

    RăspundețiȘtergere
  3. va multumesc pentru urari. sper sa imi aduca si mai multe bucurii decat toate aparatele de pana acum la un loc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. sa il stapinesti si sa il folosesti cu mare placere, meritai mult mai mult, cel putin "d5x".
    iti garantez ca toata viata ta ai sa faci investitii, nu se poate fara ele.
    cu stima

    RăspundețiȘtergere
  5. de "d5x" nu am auzit inca si poate tocmai de aceea nu il merit :p

    investii faci, depinde in ce domeniu :)

    cu aceeasi stima

    RăspundețiȘtergere