duminică, 1 februarie 2009

Oare poti fi original in studio?!

(model Oana, sotia mea)

Daca il intreb pe Narcis, da, se poate.. Ohooo.. si inca cum (scuzati cacofonia). Dar daca ma uit la mine, un om de peisaj, iubitor de natura si a carui "opera" nu cuprinde mai mult de 5-10 % fotografii realizate in interior (exceptand nuntile - despre care voi vorbi alta data), atunci as putea spune ca nu, eu inca nu pot fi original in studio.

Ma simt in cusca, 4 pereti, tavanul si podeaua si un fundal in spate. Daca pozezi produse, e simplu, e ok, ca astea oricum se pozeaza intr-o cusca (sau cort foto cum ii zic unii).

Daca pozezi oameni, eh, atunci se schimba datele problemei. Ce sa faci cu ei? Cum sa ii asezi, cum sa te asezi, cum sa iti pui luminile?

(model: Valentina)
(model Irina)

NU ca nu as sti. Problema e cum le pun de la o sedinta la alta, sa iasa altceva.. sa fie ceva original. Chiar daca subiectii sunt altii, parca pozele sunt la fel, sau cel putin asa imi par mie.

(model Irina)
(model Valentina)

Mi-e teama sa nu ma fi blocat pe o zona safe, unde iese totul ok tehnic, dar mereu la fel. Sunt insa convins ca prin exercitiu, voi trece si peste hopul acesta, sa incep sa devin original.

(model Oana, insarcinata in saptamana a 9-a)
Vom vedea.
Sa aveti o Duminica placuta!
Alin.

8 comentarii:

  1. Sigur ca poti fi original de fiecare data,oricum din ceea ce am vazut nu pot spune ca te-ai repetat sau ca nu ai transmis ceva!Tine-o tot asa! Pupici ptr. viitoarea mamica!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!
    Eu cred ca mai multe lumini, de diferite intensitati si culori, diverse obiecte de decor vor aduce ceva nou ;)
    Cand trebuie sa fotografiezi grupuri de persoane nu stiu exact cat poti sa improvizezi sau cu ce poti veni nou, ca si decor. Dar in cazul unui model, un scaun, o perna sau altceva ar putea fi de ajutor :)

    Spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Desigur, fotografia lui Narcis este creativa si cere foarte multa munca.

    Dupa parerea mea insa, fotografia ta outdoor inseamna mai mult efort "afara", iar cea a lui Narcis mai mult efort in studio si in Photoshop.

    Eu personal o prefer pe a ta. Asta nu inseamna ca nu imi plac ideile lui Narcis sau ca nu respect munca lui, ci pur si simplu de multe ori construieste o lume a irealului de care eu nu am nevoie.

    Cu natura langa mine m-am nascut si cu ea langa mine mor. Narcis e mai mult inclinat catre imagine/marketing, din care se pot scoate si bani, iar fotografia lui cere si multi bani bagati (spatiu inchiriat, decor, costumatie, lumini, etc).

    Fotografia afara cere efort ca timp ... sa te trezesti cu noaptea in cap, sa bantui, sa te asezi 10m mai asa de 100 de ori, in zapada, la -10 grade, cu mana pe shooter ... dar o poti face reusita si cu aparate mai putin costisitoare.

    Probabil ca o sa reusesti la fotografia de studio sa redai fidel anumite imagini, insa vei trece in granita "originalului" sau extraordinarului doar daca de mic visai scenariile astea de studio.

    Era prima fraza din toate cartile de fotografie: daca pe tine nu te misca in interior ceea ce pozezi, sunt minime sanse sa ii miste si pe altii ... ori eu personal cred ca tu esti facut pentru outdoor.

    Succes.
    Theo

    RăspundețiȘtergere
  4. dupa parerea mea ,in studio se intampla magie atunci cand pozezi subiectul , iar decorul il completezi prin manipulare..total sau partial :) . Cred ca cel mai bun exemplu pentru acest lucru este legendara Annie Leibovitz ( http://www.slideshare.net/aulaitt/lavazza-calendar-2009-photos-by-annie-leibovitz-presentation )

    RăspundețiȘtergere
  5. @Theo - multumesc pentru vorbele bune. Asa cum zici si tu, natura cere mult - si timp si rabdare si dragoste din partea fotografului. Dar sunt zile cand simti ca vrei sa creezi ceva, si nu ai la indemana sau nu ai timp de o iesire in natura. Atunci ce faci? Te retragi in studio, si incerci sa iti scormonesti creierii sa scoti ceva. Idei sunt, totul e cum sa le si pun in practica.

    Referitor la Narcis, te-ai mira de cat timp si ore de munca e nevoie pentru o imagine care apoi poate parea banala. Nici eu nu am crezut pana nu am vazut, pana nu am fost acolo. Si inca ceva - nu foloseste photoshop, iti garantez!

    @DeeDee - personal, nu sunt adeptul colajelor. Nu spun ca nu imi place un colaj bun, realizat de exceptie, insa eu nu as face asa ceva.

    Referitor la legendara Annie Leibovitz, sunt sigur ca nu ea face completarile decorului prin manipulare cum spui tu, ci clientii pentru care lucreaza cu al lor departament de marketing (ex Lavazza). Saraca femeie, fara sa imi fi facut nimic (si chiar imi placea ce facea), nu prea mai vreau sa aud de ea.. ma simt inundat de numele ei, peste tot Annie, Annie .. ba cu Regina, ba cu Louis Vuitton si a lor nuca-n perete Sean Connery .. nu mai pot. Toata lumea a auzit de ea, ba chiar si reviste de 2 lei se dau mari cunoscatoare in talente foto.

    Ti-am zis, cu ea nu am nimic, o respect pt ceea ce face, problema mea e marketingul asta agresiv pe care si l-a facut, sau i-a fost facut fara sa vrea.. nu stiu ... Abia astept sa nu mai vorbeasca lumea de ea, si sa o pot urmari in liniste ca si pana acum :D

    Va multumesc pentru timpul petrecut aici, si va mai astept. Sunteti bineveniti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa parerea mea, sunt doua tipuri de efort, pentru doua tipuri de vizualizari (pentru diferite oache, ca sa zic asa :) ). Ma gandeam azi, ma plimbam pe marginea unui lac, si ma gandeam la toata publicitatea care ma inconjoara vs. toata natura care ma inconjoara. Era o carte faina de tot pe care am citit-o prin 2004, se numea 180.000 (cartea fusese tradusa dupa titlul original care era pretul echivalent a doua hartii igienice). Era scrisa de cineva care lucra in domeniul publicitatii/imagine si despre lumea virtuala creata ... despre trezirea unor dorinte folosind vizualul, etc. Facea un calcul interesant despre cate ore pe zi era expus la reclame (in statia de autobuz, in metrou, panouri pe marginea drumului, la TV, pe telefonul mobil, etc) si intr-adevar, e prea mult.

    Sunt 100% convins ca munca de studio impica un maaaareee efort. Nu stiu daca iti aduci aminte, candva aveam si eu niste idei, de a crea doua personaje "eu" fata in fata, sau poate chiar mai multe, cum as fi aratat daca n-as fi facut facultate, cum as fi aratat daca as fo fost sarac/bogat, cum as fi aratat doctor, om de afaceri, etc ... vroiam sa fac rost de toate cele necesare

    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2317665134/
    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2316856453/
    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2317664908/
    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2316855701/
    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2317664040/
    http://www.flickr.com/photos/radutheodor/2317663364/

    Mi-am dat seama cat timp sa caut hainele, cat timp sa aranjez decorul, bani, sa ai studio, cat timp imi lua sa ma aranjez pentru fiecare mesaj in parte, sa fac fetzele care trebuie, etc etc ...

    La mine sunt doua probleme: cea mai mare, de timp. Prefer sa nu imi neglijez fetita si sa ma trezesc la 18 ani, cand e cu siringa in vena, ca-mi zice "ce stii tu, ca tu erai ocupat cu pozele tale". Si a doua, si de bani. Camera in plus, sau studio inchiriat, echipament, etc.

    Dar chiar si asa, revenind la ce ma gandeam pe malul lacului: m-am uitat la pozele lui Narcis, am zis "oau, super tare poza si idee" si gata. Daca le vedeam pe un produs, as fi zis in plus "uau, ce aspirator tare, cred ca mi-l cumpar" si gata. Nu m-as intoarce sa contemplez prea mult la mesajul trupului gol cu masina de tocat in fata, pentru ca nu este un mesaj de care am eu, ca vizualizator, nevoie.

    In schimb, cand eram in Cipru, si aveam in jur numai soare si praf, de 4 ani de zile, zilnic statea cate o ora cu site-ul tau deschis si ma uitam peste poze cu zapada, cu munti, cu rasarit ... pentru mine, ca privitor, tu faceai ceea ce eu nu aveam timp. Pozele lui Narcis poate ca imi trezesc poftele sexuale pentru o femeie sau de a cumpara un produs, asta nu inseamna ca nu a muncit zi si noapte pentru ele, inseamna ca sunt pentru alt "audience". Dintre voi doi, tu ai fost in slujba mea, si inca gratis. Imi aducea aminte toata copilaria mea petrecuta pe la lacul Vidraru, Balea, de urcarile pe Moldoveanu si Negoiu, care imi lipseau atat de mult. Pe pozele tale simt nevoia sa le ma reintorc zilnic.

    This is just my 2 cents. Nu reduc lumea la ceea ce imi place mie sa vad, ca daca erau toti ca mine, nu mai aveam azi postere cu reclame din 10 in 10 centimetri ...

    Ne auzim.

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo de faza cu marketingu agresiv: n-am auzit inca de tipa, pentru ca nu m-am aplecat prea tare =)), dar imi aduce aminte de Coelho ... eu aveam (si citisem) peste 3.500 de carti in biblioteca de acasa, dar eram un nimeni pentru ca nu citisem Coelho inca ... nu am nimic cu omul si cu scriitorul, i-am citit si eu toata colectia, insa ma disperau toti "literatii" care o dadeau cu Coelho in sus si in jos ... si mai mult decat atat, se rezumasera doar la Alchimistul, ori eu oricum am fost mai impresionat de Al cincilea munte, unde mai pui ca mai erau pe acolo un Veronika se hotaraste sa moara, La raul Piedra am sezut si am plans, 11 minute, etc etc ... da nu, Alchimistul Alchimistul, le daduse tuturor un rost in viata ... acela de a fi banali si comuni :D

    Bafta

    RăspundețiȘtergere
  8. Si Gigi a citit "Cohielio".. ce sa mai zic... buna paralela ai facut intre Annie Leibovitz si domnu scriitor mai sus amintit. Stiu ca si numele lui ma inundase intr-o perioada, dar nu m-a afectat prea tare, de ce sa nu recunosc, pentru ca literatura nu e punctul meu forte.

    Ma bucur ca pozele mele ti-au mai domolit pofta de zapada si de munte, dar de acum, le ai din plin pe toate. In Cipru nu te-am vizitat, dar Elvetia nu o mai ratez :D

    Bafta si tie!

    RăspundețiȘtergere